Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016

Γεμιστά με ρύζι (ορφανά και κλασσικά)

Υλικά 






  • 3-4ντομάτες μεγάλες κατά προτίμηση
  • 4 πιπεριές
  • αρκετό μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 8 κουταλιες της σούπας ρύζι νυχάκι καρολίνα. (μια κουταλιά ανα ντομάτα/πιπεριά)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λάδι
  • 3 πατάτες
  • 1 πακέτο ντοματάκι
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο (2 σκελίδες για τη γέμιση και μια για τις πατάτες)
  • ρίγανη και βασιλικός (για τις πατάτες)
  • αρκετό δυόσμο
     
  • Εκτέλεση
    Πλένουμε όλα τα λαχανικά ντομάτες και πιπεριές. Αν έχουμε κολοκυθολούλουδα είναι κι αυτά μια πολύ ωραία επιλογή για γέμισμα. Εναλλακτικά μπορούμε να γεμίσουμε και μελιτζάνες αλλά πραγματικά αν βρείτε κολοκυθολούλουδα ή κολοκυθοανθούς όπως λέγονται αλλιώς σας τα συνιστώ 100% . Η μάνα μου έβρισκε πάντα στο χωριό και εγώ και ο πατέρας μου τα τιμούσαμε και με το παραπάνω. Εδώ να προσθέσω ότι αν υπάρχει δυνατότητα το ψήσιμο να γίνει σε πέτρινο ξυλόφουρνο το αποτέλεσμα δεν θα παίζεται. Αχ επαρχία με τα ωραία σου!!!
     Κόβουμε το πάνω μέρος από τις ντομάτες  που έχουμε για γέμισμα, ώστε να ανοίγει σαν καπάκι και χαράζουμε στη συνέχεια το εσωτερικό με το μαχαίρι περιμετρικά και με ένα κουτάλι της σούπας προσεκτικά χωρίς να σπάσουμε τη ντομάτα και αδειάζουμε το περιεχόμενο της σε μα λεκάνη. Τα χοντρά κομμάτια της ντομάτας τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ και στη συνέχεια ρίχνουμε το λιωμένο περιεχόμενο και πάλι στη λεκάνη που θα χρησιμοποιήσουμε για τη γέμιση με ένα πακέτο ντοματοπολτό τύπου pummaro.
    Ανοίγουμε και τις πιπεριές με τον ίδιο τρόπο που ανοίξαμε τις ντομάτες. Το περιεχόμενο της πιπεριάς το πετάμε δεν μας χρειάζεται για τη γέμιση.
    Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα ταψί και τοποθετούμε τις ανοιγμένες ντομάτες και πιπεριές στο ταψί βάζοντας μιισή κουταλίτσα ζάχαρη στο καθένα.
     Ετοιμάζουμε τη γέμιση
    Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα προσθέτουμε στη λεκάνη με το χυμό ντομάτας. Στη συνέχεια βάζουμε το μαϊντανό, δυόσμο,ρίγανη,αλάτι πιπέρι και λάδι. Τελευταίο προσθέτουμε το ρύζι γιατί έχει την τάση να φουσκώνει απορροφώντας τα υγρά και θα μας στεγνώσει το φαγητό αν το προσθέσουμε νωρίτερα. Γεμίζουμε προσεκτικά τις ντομάτες και τις πιπεριές. Προσοχή μην τις γεμίσουμε μέχρι πάνω γιατί θα ξεχυλίσει η γέμιση στο ψήσιμο. Αφήνουμε ένα 10 %  της γέμισης για να το περιχύσουμε σε μια άκρη στο ταψί πάνω από τις πατάτες. Είναι πραγματικά απόλαυση γιατί κάνει φοβερή αντίθεση. (Το ρύζι που έιναι μέσα στις ντομάτες και τις  πιπεριές είναι ζουμερό και αυτό που έχουμε περιχύσει απέξω είναι τραγανιστό.)
    Κόβουμε τις πατάτες τις βάζουμε στο ταψί τις αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε καλά πάνω στις πατάτες μια σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο ριγανη και λίγο βασιλικό.Σε ένα σημείο του ταψιού όπως είπαμε πριν ρίχνουμε ότι έχει περισέψει από τη γέμιση.
    Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 1 ώρα περίπου. Καλή επιτυχία!!!
    Δημοσίευση σχολίου